Skärmtid och barn; Hur påverkas ditt barn egentligen?

Skärmtid och barn; Hur påverkas ditt barn egentligen?

Hur mycket tid spenderar ditt barn på att titta på film eller tv, eller kanske på att spela spel på en smartphone? Även om viss mängd skärmtid kan vara lärorik för barn i alla åldrar, så är det lätt att det går överstyr. Att se över sina vanor framför en skärm och ersätta dessa med andra aktiviteter, kan bidra till en sinnesro för både dig själv men framförallt för ditt barn. 

Hur mycket tid bör ett barn egentligen spendera framför en skärm?

Enligt American Academy of Pediatrics bör barn under två år inte bruka någon tid framför skärmar. Dom uppmanar dessutom barn äldre än två år att ha en skärmtid om max två timmar om dagen. 

Denna rekommendation är dom inte ensamma om. Faktum är att en tidigare studie från 2018 visar att barn som spenderar mer än två timmar om dagen på skärmaktiviteter presterade lägre på både språk och tanketester. En del av barnen med mer än sju, spenderade timmar per dag framför en skärm, upplevde dessutom en gallring av hjärnans cortex. Det område i hjärnan som är relaterat till framförallt kritiskt tänkande. 

Hur lyckas man reglera barnens skärmtid?

Att spendera tid framför en skärm hör mer eller mindre till vanligheterna numera. Ett beteende som framförallt är mer ingjutet hos vuxna än hos barn. Så hur gör man egentligen för att lyckas slita sina barn från skärmen i god tid? Vi har listat lite framgångsrika tips:

Underhåll barnen

Som vuxen kanske du känner igen känslan av att ha tappat bort din mobil? Du känner dig plötsligt väldigt naken utan den. På samma sätt kommer ditt barn känna av skärmens frånvaro när ni bestämmer er för att dra ner på skärmtiden. 

Nyckeln är att lyckas distrahera barnen. Att byta ut en aktivitet mot en annan eller att hitta skärmfria aktiviteter för ditt barn. Spela spel, måla eller läsa är osvikliga metoder som alla barn älskar. Målning har framförallt har många fördelar, bland annat för att utveckla finmotoriken, utveckla kreativiteten samt för att förbättra både fokus och koncentration. Här kan du läsa mer aktiviteter som bidrar till framförallt avkoppling.

Var konsekvent med reglerna 

Att vara konsekvent med regler är A & O för att framgångsrikt lyckas minska på skärmtiden. Precis som med mycket annat så handlar det om att byta ut ett beteende mot ett annat och att framförallt vänja sig vid det nya rutinerna. Klarar man av att vara konsekvent under en period, så kommer nya förhållningssätt implementerats snabbare än du tror. Barn är flexibla!  

Vill du eller dina barn pröva på några utav våra mest populära motiv? Här hittar ni kostnadsfria målningar att ladda ner.

Takaisin blogiin